Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

«Η πολιτισμική διάσταση του Τοπίου»


 
Τοπία… «Συνθέτουν τον αδιαπραγμάτευτο, ζωτικό, πυρήνα διαδρομών πολιτισμού που σμίλεψαν πολιτισμικές ταυτότητες στο πέρασμα των αιώνων… Το μοναδικό προφίλ και η μοναδική ποιότητα του καθένα τους, με όλο τον πλούτο των πολιτισμικών αντίλαλων, της ιστορικής μνήμης και των οικολογικών ιδιαιτεροτήτων που αντανακλούν και φέρουν, αποτελούν πρώτιστα, αδιαπραγμάτευτα, αγαθά… Προσδίδουν χαρακτήρα, συνεκτικότητα, φυσική και μεταφυσική διάσταση στην τοπικότητα, στο «πνεύμα τόπου» και στην σοφή ισορροπία των πολύμορφων και πολυδιάστατων απεικονίσεων της ύπαρξης…»

Οι Θεματικές Ομάδες Πολιτισμού και Οικολογίας Ανθρωπογενούς Περιβάλλοντος Οικολόγων Πράσινων Σας καλούν στην ημερίδα που διοργανώνουν στις 3 Μαίου 2011, στις 16.30, στην «ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ» του Δήμου Αθηναίων (Αίθουσα «Κωστής Παλαμάς», Πειραιώς 100, Γκάζι) με θέμα «Η πολιτισμική διάσταση του Τοπίου».

Πληροφορίες: Α.Αγραφιώτου 6977 675930  Γ.Δημητρίου 6946 045947 Μ.Γιοματάρης 6977 511744
 
Πρόγραμμα

16.30
- «Ελλάδα - Τοπίο: Μια ανεκπλήρωτη σχέση», Θεανώ Σ.Τερκενλή, Aναπληρώτρια Καθηγήτρια στο τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
- «Η στρατηγική της "ενσωματωμένης διατήρησης", στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση  του Τοπίου», Γιάννης Κλ. Ζερβός, Αρχιτέκτων - Μηχανικός, μέλος Δ.Σ. του Σ.Α.Δ.Α.Σ. - Π.Ε.Α., τ.μέλος Δ.Σ. του ICOMOS.
- «Αρχή της προφύλαξης και η προστασία του τοπίου: Φαρισαϊσμός και τραγική αλήθεια»,  Ιωάννης Κ. Καράκωστας, τ.Aντιπρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών
- «Η νομική προστασία του τοπίου», Δρ.Μαρία Καραμανώφ, Σύμβουλος Επικρατείας, Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεπιστημονικών Σπουδών Περιβάλλοντος

17.30 -17.45
Συζήτηση

17.45-18.00 
Διάλειμμα

18.00
- «Τοπίο και ανθρωπογενής κληρονομιά», Μανώλης Γιοματάρης, Αρχαιολόγος, Συντονιστής της  Θεματικής Ομάδας Πολιτισμού των Οικολόγων Πρασίνων.
- «Περί τόπων και τοπίων», Ιωσήφ Στεφάνου, Ομότιμος Kαθηγητής Ε.Μ.Π.
- «Πολιτιστικό και πολιτισμικό τοπίο. Η πολιτική εκδοχή του τοπίου της Ελληνικής πρωτεύουσας», Κώστας Μωραΐτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ε.Μ.Π.
- «Πολιτισμικό τοπίο και βιοποικιλότητα», Φίλιππος Δραγούμης, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πρασίνων, Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας, τ.Πρόεδρος Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας.

19.00
Παρεμβάσεις - Συζήτηση 

Θεματική Ομάδα Πολιτισμού Οικολόγων Πράσινων
Θεματική Ομάδα Οικολογίας Ανθρωπογενούς Περιβάλλοντος Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου