Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ, ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Ερώτηση των Οικολόγων Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο για την ΕΛΛΣΤΑΤ και το Λογιστικό Έλεγχο του Δημόσιου Χρέους

Διερεύνηση των καταγγελιών για την Ελληνική Στατιστική Αρχή και Λογιστικό Έλεγχο για το δημόσιο χρέος από ανεξάρτητη επιτροπή, ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου στο ευρωκοινοβούλιο θέτουν υπόψη της Κομισιόν τις καταγγελίες για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του Ελλείμματος Γενικής Κυβέρνησης, ρωτώντας αν τα ευρωπαϊκά όργανα είχαν διερευνήσει την ορθότητα των μέχρι τότε τρόπων υπολογισμού και αν είχαν υποβάλει πριν το 2010 συστάσεις για αλλαγή τους. Θέτουν επίσης υπόψη της Κομισιόν το αίτημα για ανεξάρτητη Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους, ρωτώντας αν είναι διατεθειμένη να δεχθεί τη σύσταση μιας τέτοιας επιτροπής με πλήρη πρόσβαση στα σχετικά ελληνικά και ευρωπαϊκά στοιχεία.

«Οι πολίτες, που σήμερα καλούνται να πληρώσουν πολύ πέρα από τις αντοχές τους, έχουν κάθε δικαίωμα να μάθουν τι πραγματικά έχει συμβεί», δήλωσε ο Μιχάλης ΤρεμόπουλοςΤα πράγματα είναι βέβαια ακόμη πιο περίπλοκα. Για παράδειγμα, μεγαλύτερο μέρος των συσσωρευμένων ελλειμμάτων του ΟΣΕ και των αστικών συγκοινωνιών προερχόταν από αθέτηση θεσμοθετημένων οικονομικών υποχρεώσεων του κράτους. Στις σημερινές όμως συνθήκες είναι απολύτως ζωτικό για το δημόσιο διάλογο και τη χάραξη πολιτικής διεξόδου να έχουμε πλήρη διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας της ΕΛΛΣΤΑΤ και στατιστικά στοιχεία πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Εξίσου ζωτικό είναι να έρθουν στο φως και όλα τα στοιχεία για το χρέος και το πώς φθάσαμε στο σημερινό σημείο. Αν κάποιοι κρύβουν σκελετούς στη ντουλάπα τους, δε μπορούμε να πληρώνουμε και γι' αυτούς».

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης του Μ.Τρεμόπουλου 


Θέμα: Στατιστικά στοιχεία για το ελληνικό δημόσιο χρέος και ανεξαρτησία του Ελληνικής Στατιστικής Αρχής

Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κατήγγειλε στις 15 Σεπτεμβρίου ότι τα στατιστικά στοιχεία για το ελληνικό Έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης του 2009 είχαν διογκωθεί από τον πρόεδρο της Αρχής με σκόπιμη αλλαγή του τρόπου υπολογισμού (1)

Πρωτοβουλίες Πολιτών στην Ελλάδα έχουν ήδη ζητήσει τη σύσταση ανεξάρτητης Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους, που θα ερευνήσει και θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για τη διαμόρφωση και την εξέλιξή του (2).

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1. Είναι ενήμερη για τις συγκεκριμένες καταγγελίες; Είχε διερευνήσει την ορθότητα των μέχρι το 2008 τρόπων υπολογισμού του ελληνικού Ελλείμματος Γενικής Κυβέρνησης; Είχε υποβάλει πριν το 2009 προς την Ελλάδα συστάσεις για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού;
2. Έχει διερευνήσει τη βασιμότητα των ανωτέρω καταγγελιών;
3. Είναι διατεθειμένη να δεχθεί τη σύσταση ανεξάρτητης Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του ελληνικού Δημόσιου Χρέους, με πλήρη πρόσβαση στα σχετικά στοιχεία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου