Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Οικολόγοι Πράσινοι και αιολικά...

 
Ιστορίες επιστημονικής φαντασίας και μια απάντηση
Απάντηση στο άρθρο με θέμα «Οικολόγοι Πράσινοι εναντίον των αιολικών» στο www.capital.gr

Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουμε σταθερά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας -ΑΠΕ γιατί είμαστε υπέρ της βιωσιμότητας σε όλους τους τομείς. Στο ευρωκοινοβούλιο, όπου ο Μιχάλης Τρεμόπουλος έχει κάνει πλήθος παρεμβάσεις υπέρ των ΑΠΕ και για πιο φιλόδοξους στόχους κατά της κλιματικής αλλαγής, εκφράσαμε τον προβληματισμό μας για συγκεκριμένες περιπτώσεις έργων και ζητήσαμε την τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που κάθε άλλο παρά μπορεί να θεωρηθεί εχθρική προς τις ΑΠΕ.

Καταθέτουμε, μάλιστα, άμεσα ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο ζητώντας κατοχύρωση της εγγυημένης τιμής για τις ΑΠΕ, που απειλείται από την τρόικα.

Θυμίζουμε το θέμα της απεξάρτησης από το λιγνίτη και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τους Οικολόγους Πράσινους, θυμίζουμε τη σταθερή μας στάση ενάντια στην πυρηνική ενέργεια, για να καταλήξουμε στο "μονόδρομο" των ΑΠΕ. Έχουμε καταθέσει και στην υπουργό Περιβάλλοντος την πάγια θέση μας για ανέβασμα του πήχη των στόχων για το 2020 στο 30% ενέργεια από ΑΠΕ και συνδέουμε το στόχο αυτό και με την έξοδο από την κρίση, ειδικά αν οι επιλογές αυτές συνδυαστούν με κίνητρα που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε νέες θέσεις εργασίας για τις τοπικές κοινωνίες (όπως στην Κοζάνη).

Όλα αυτά απέχουν έτη φωτός από κάθε αντι-ΑΠΕ τόνο. Ακατανόητη και η παραποίηση των θέσεων των Οικολόγων Πράσινων -εκτός κι αν στοχεύει στην εξασφάλιση άκριτης αποδοχής εκ μέρους μας κάθε επιλογής των εταιρειών "της αγοράς αιολικών".

Εκτιμούμε πως η ίδια η δημιουργία έργων ΑΠΕ συνδεδεμένων με τις τοπικές κοινωνίες, σύμφωνα με το μοντέλο της Δανίας και της Γερμανίας που υποστηρίζουμε, θα βοηθήσει να καταρριφθούν αρκετές από τις προκαταλήψεις που τις συνοδεύουν και θα υποβοηθήσει συνολικά την ανάπτυξή τους. Θεωρούμε, λοιπόν, απολύτως εφικτό αλλά και απολύτως αναγκαίο για τη μακροχρόνια διατήρηση της βιοποικιλότητας, να πιάσουμε και να υπερβούμε κατά 50% όλους τους στόχους του 2020, με ταυτόχρονο σεβασμό στη βιοποικιλότητα κατά τη φάση της κατασκευής και λειτουργίας. Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να διασφαλίσουμε με το σύνολο των παρεμβάσεών μας.

Με εκτίμηση
Γιάννης Παρασκευόπουλος
Εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου