Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Η πράσινη έξοδος από την κρίση στην Ελλάδα



Το άρθρο έγραψε ο Rafa Font, μέλος της προσωρινής* γραμματείας του ισπανικού Equo, απευθυνόμενος στους συντρόφους του

Στις 17 Ιουνίου θα ξαναγίνουν εκλογές στην Ελλάδα. Το Μάη δεν κατάφεραν τα κόμματα να συμφωνήσουν για  σχηματισμό κυβέρνησης και οι πολίτες θα πρέπει πάλι να προσφύγουν  στις κάλπες.  

Πολλά μέλη και φίλοι του Equo έχουν δείξει ενδιαφέρον για το συνασπισμό της ριζοσπαστικής αριστεράς, ΣΥΡΙΖΑ, ένα σύγχρονο σχήμα της  αριστεράς, του οποίου η δύναμη ανέβηκε στο 17%  και με 26% στις δημοσκοπήσεις, θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετο στο μνημόνιο και στα μέτρα που επιβάλλει για τη  διάσωση της Ελλάδας, και  γι αυτό θεωρείται μία ελπίδα  σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας.
Όμως, υπάρχουν οι Πράσινοι στην Ελλάδα. Πήραν 2,93% στις τελευταίες εκλογές( 7 εκατοστά για την είσοδό τους στη βουλή).  Πιστεύω ότι πρέπει να στηρίξουμε τους Πράσινους, ως εκφραστές της πολιτικής οικολογίας και όχι το ΣΥΡΙΖΑ.  

H ελληνική αριστερά αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής αριστεράς, τόσο στο ‘Group of the United Left” στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και στο σοσιαλδημοκρατικό και κομμουνιστικό “Party of the European Left”. Επίσης αναγνωρίζεται από το IU ως ομόλογός του. Οι Οικολόγοι Πράσινοι αποτελούν μέρος του Πράσινου Ευρωπαϊκού Κόμματος και ο ευρωβουλευτής τους, Νίκος Χρυσόγελος,  είναι ευρωβουλευτής  του Greens/EFA στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ιδεολογία τους βασίζεται στην πολιτική οικολογία και στην αλλαγή του μοντέλου παραγωγής.

Οι Έλληνες Πράσινοι αποφάσισαν να κατέβουν αυτοδύναμα στις επόμενες εκλογές. Υποστηρίχτηκε και η άποψη να κατέβουν σε συνασπισμό με το ΣΥΡΙΖΑ, λόγω ιστορικών στιγμών, της πιθανότητας χαμηλού ποσοστού( γύρω στο 1.5%) και της ανάγκης για ενότητα. Επίσης για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, η οποία θα συνεχίσει τη μέχρι τώρα πολιτική ενώ η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι μπορεί να αντισταθεί στην τρόικα.

Τέλος, αυτό που κυρίως επηρέασε για την απόφαση ήταν η διατήρηση της ταυτότητάς τους, χωρίς να διαλυθούν μέσα σε ένα ευρύτερο συνασπισμό και η παρουσίαση του διαφορετικού τους προγράμματος. Επίσης η κριτική για τις ασταθείς θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να είναι αρεστός σε όλους, και οι μη ρεαλιστκές υποσχέσεις του( όπως νέες προσλήψεις στο δημόσιο ή η αύξηση του κατώτερου μισθού) που στη συνέχεια, όταν δεν πραγματοποιηθούν, θα προκαλέσουν αντίδραση. 


Το πράσινο πρόγραμμα. Αναπροσανατολισμός της οικονομίας για να γίνει βιώσιμη

Εκτός από τις βραχυπρόθεσμες προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως η ανάκληση των πληρωμών προς τους πιστωτές για 3 χρόνια για να χρηματοδοτηθεί  ο αναπροσανατολισμός της πραγματικής οικονομίας και το πάγωμα όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων για 3 χρόνια, οι Έλληνες Πράσινοι βασίζουν το πρόγραμμά τους στην εφαρμογή ενός πακέτου επενδύσεων για να εφαρμοστεί το Green New Deal στην Ελλάδα:
- Δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους και άνεργους (και όχι μόνο χρηματοδοτούμενα σεμινάρια και εκπαιδεύσεις, όπως γίνεται μέχρι τώρα.
- Προώθηση  ενεργειακής αποδοτικότητας και πηγών ανανεώσιμης ενέργειας. Με ευνοϊκά δάνεια για κοινωνικές επιχειρήσψββψβψεις, μικρές και συνεταιριστικές.
- Ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.
- Επενδύσεις για σιδηρόδρομο, ποδήλατο και δημόσιες συγκοινωνίες αντί για αυτοκινητόδρομους.
- Αναδιοργάνωση  των ναυπηγείων για  κατασκευή πράσινων  και αποδοτικών πλοίων.
- Απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, την μετατροπή των  εξαρτώμενων από τον  άνθρακα τομέων της οικονομίας σε τεχνολογίες ανανεώσιμης ενέργειας.
- Πράσινος αναπροσανατολισμός του τομέα κατασκευών. Εστίαση του τομέα σε ανακαινίσεις, αναπαλαιώσεις και επαναχρησιμοποίηση των παλαιών κτηρίων, μονώσεις κλπ.
- Αναπροσανατολισμός της γεωργίας. Στήριξη των νέων που θέλουν να επιστρέψουν στη γη και στήριξη της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
- Βελτίωση των υποδομών της υγείας, με έμφαση στην πρόληψη και την καινοτομία.

Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να βασιστεί σε τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας και στην απορρύθμιση της κοινωνικής πρόνοιας, και τα δύο σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά στη βελτίωση της καινοτομίας, στην ενεργειακή αποδοτικότητα και στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, στις ικανότητες του κεφαλαίου άνθρωπος, στη μείωση της γραφειοκρατίας, στην εξάλειψη της διαφθοράς και στην αποτελεσματική χρήση των τοπικών και Ευρωπαϊκών οικονομικών πόρων. Η Βέρα Κορωνάκη, μέλος των Οικολόγων Πράσινων, αυτές τις μέρες εξέφρασε, από κοινού με το Florent Marcelles, την άποψη ότι πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου που υπογράφηκε από την Τρόικα. Και ότι ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως εκβιασμός και ότι είναι απαραίτητο να γίνει λογιστικός έλεγχος του χρέους για να γίνει γνωστό πώς προήλθε. (περισσότερα, στο «Ελλάδα, από λίκνο σε μέλλον της Ευρώπης»).

Δεν με ενδιαφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με ενδιαφέρει η πράσινη υποψήφια Ιωάννα Κοντούλη, με ενδιαφέρει η εφαρμογή της πολιτικής οικολογίας στην Ελλάδα και η επιτυχία του στόχου των Οικολόγων Πράσινων να φτάσουν το 3% και να μπουν στη βουλή αυτοδύναμα. Αυτούς και μόνο αυτούς υποστηρίζω.

Σημ. Το Equo θα κάνει το πρώτο του συνέδριο, σαν ενιαίο κόμμα, τον Ιούλιο. http://www.equova.org/


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου