Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Συνάντηση των Οικολόγων Πράσινων με την Ομοσπονδία Υγειονομικών Υπαλλήλων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.


Συνάντηση αντιπροσωπείας των Οικολόγων Πρασίνων, αποτελούμενη από τους Γιώργο Τσέκο, Συντονιστή της Εκτελεστικής Γραμματείας, Γιώργο Δημητρίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και Νίκο Σαραντάκη, επιστημονικό συνεργάτη των Θεματικών Ομάδων Υγείας και Εργασίας, με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υγειονομικών Υπαλλήλων Ε.Ο.Π.Υ.Υ, αποτελούμενη από τις Θεοδώρα Αναγνωστοπούλου, Ελένη Μπενιάτα, Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. αντίστοιχα, την Ελένη Κόνιαρη, Ταμία και τον Ζαφείρη Δημητρούλη εκ μέρους του Συλλόγου Εργαστηριακών Υπαλλήλων, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του κόμματος.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας σκιαγράφησαν τα πολλαπλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει o Ε.Ο.Π.Υ.Υ., τα οποία συνοψίζονται επιγραμματικά στην παρατεταμένη έλλειψη ζωτικών υλικών για τη διάγνωση και θεραπεία των ασθενών, στην υποστελέχωση σε κρίσιμες ειδικότητες, στην απαξίωση ήδη υπαρχουσών εργαστηριακών δομών και εξειδικευμένου προσωπικού (που δεν αξιοποιείται στην ειδικότητα του), καθώς και στις συνεχώς αυξανόμενες επιβαρύνσεις των ασφαλισμένων. Επίσης, τονίστηκε ότι η υπολειτουργία και απαξίωση δομών και προσωπικού οδηγεί αναγκαστικά τους ασφαλισμένους σε ιδιωτικές μονάδες, με πολλαπλάσιο κόστος τόσο για τους τελευταίους, όσο και για τον ίδιο τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που επιφορτίζεται με νέες δυσβάσταχτες οφειλές. Επίσης, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας κατέθεσαν υπόμνημα και ανέπτυξαν προφορικά τις προτάσεις τους για την αξιοποίηση του υπάρχοντος εργαστηριακού εξοπλισμού και εξειδικευμένου προσωπικού, καθώς και για τη μείωση τόσο των διαγνωστικών όσο και των λειτουργικών δαπανών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (όπως για παράδειγμα με την συγχώνευση μονάδων και τη στέγαση τους σε ιδιόκτητα κτίρια).

Από την πλευρά των Οικολόγων Πρασίνων παρουσιάστηκαν οι προτάσεις που έχουν καταθέσει κατά καιρούς για την ανάγκη ριζικών ανατροπών στον τομέα της υγείας, οι οποίες θα θέτουν ως αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα το συλλογικό αγαθό της δημόσιας υγείας. Ταυτόχρονα, η απαραίτητη περιστολή δαπανών θα πρέπει να προέλθει από την καταπολέμηση της αδιαφάνειας και της προχειρότητας στην διοικητική οργάνωση, καθώς και από την διακοπή της εξωφρενικής «αιμορραγίας» πόρων προς ιδιωτικές μονάδες, για υπηρεσίες που μπορεί και πρέπει να παρέχει ο ίδιος ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Τόνισαν επίσης ότι θα συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην ανάδειξη των ανωτέρω προβλημάτων αλλά και των τομών που είναι απαραίτητο να γίνουν.

Τέλος, συμφωνήθηκε να υπάρχει εφεξής ανοιχτός διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών για την προώθηση σκέψεων και προτάσεων για έναν Ε.Ο.Π.Υ.Υ. βιώσιμο και πραγματικά ανταποδοτικό προς τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου