Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Για δεύτερη φορά, αύριο, στην κινητοποίηση κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού οι Οικολόγοι Πράσινοι



Τρίτη 30 Οκτωβρίου, Σύνταγμα, στις 17:30


Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν μέλη και φίλους να παραστούν, για ακόμη μία φορά, στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν τις προσεχείς ημέρες κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού. Ραντεβού λοιπόν στο Σύνταγμα την Τρίτη 30 Οκτωβρίου, στις 17.30, στο πλαίσιο ανοιχτής συνέλευσης-ενημέρωσης που διοργανώνεται από την «Πρωτοβουλία για την μη ιδιωτικοποίηση του νερού» με θέμα «Νερό κοινωνικό αγαθό κι όχι εμπόρευμα».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έδωσαν ήδη το παρόν τους, με σημαντική συμμετοχή, στις κινητοποιήσεις και στις καθιστικές διαμαρτυρίες, κατά της ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ύδρευσης, που έλαβαν χώρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου. Στην καθιστική διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. στην Αθήνα, στην οποία συμμετείχαν μέλη της «Πρωτοβουλίας», έλαβε μέρος μια ευρεία ομάδα μελών και φίλων των Οικολόγων Πράσινων μεταξύ των οποίων ο συντονιστής και μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος.

Το «δικαίωμα στο νερό» θεωρείται σήμερα μέρος και προέκταση του «δικαιώματος στην ζωή» σύμφωνα με την Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Απηχεί την αναπόφευκτη αναγκαιότητα του πόρου αναφορικά με την ανθρώπινη ζωή. Πόρος-νερό, με λίγα λόγια, στον οποίο οφείλουν να έχουν αβασάνιστη πρόσβαση όλοι και εξίσου, «δίχως διακρίσεις... σε ποσότητα που να ικανοποιεί, σε πολύ καλή ποιότητα και σε προσιτό κόστος» όπως διακηρύσσει σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ, του Ιουλίου 2010, το οποίο αναγνωρίζει το νερό - για πρώτη φορά στην ιστορία - σαν ανθρώπινη κληρονομιά και το «δικαίωμα στο νερό» σαν ανθρώπινο δικαίωμα, θεμελιώδες και καθολικό.

Κάθε προσπάθεια υποβάθμισης του αγαθού-νερού και κάθε δυσκολία προσβασιμότητας σε αυτό ακόμα και με οικονομικά εμπόδια, όταν ανάγεται σε εμπορικό προϊόν, μας βρίσκει αντίθετους όπως αντίθετους θα μας βρει και κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των επιχειρήσεων των υδάτινων πόρων και της διανομής τους. Αν κάτι επείγει, από αυτή την άποψη, είναι η συγκρότηση μιας πραγματικά βιώσιμης πολιτικής υδάτινων πόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου