Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Όχι στην υπερψήφιση των νέων μέτρων | Για τη διάσωση της κοινωνίας και την περιφρούρηση της δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας



Τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και ανεργία, αλλά και δραματική υποβάθμιση σε ζωτικούς τομείς, όπως οι υπηρεσίες υγείας, η εκπαίδευση και το περιβάλλον. Από την άλλη πλευρά, δημιουργούν τεράστια ελλείμματα στη δημοκρατική λειτουργία, αφού απαιτούν μια όλο και πιο αυταρχική διακυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικά και ενδεικτικά τα πρόσφατα κρούσματα ενάντια στην ελευθερία του Τύπου, τα βασανιστήρια σε πολίτες, το κυνηγητό των μεταναστών και η σκληρή καταστολή κινημάτων, όπως η αντίσταση των πολιτών στα σχέδια των χρυσοθήρων και της κυβέρνησης στη Χαλκιδική.

Τα αλλεπάλληλα μνημόνια, οι διακηρυγμένοι στόχοι των οποίων συνεχώς αποδείχνονται ανέφικτοι, έχουν ήδη δημιουργήσει εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για την ανάκαμψη της χώρας. Ακόμα περισσότερο, δεν υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης ένα επεξεργασμένο σχέδιο διεξόδου και η πολιτική δυνατότητα για ανόρθωση της οικονομίας με προστασία των ανέργων και των χαμηλοσυνταξιούχων, αλλά και του φυσικού μας πλούτου. Δεν υπάρχει κάποιο συμφωνημένο σχέδιο δράσης για το τι πρέπει να κάνουμε ως χώρα, για το ποιες είναι οι προτεραιότητες και ποιοι οι στόχοι μας. Όλα αρχίζουν και τελειώνουν για την κυβέρνηση με την αποδοχή των απαιτήσεων της τρόικας, σε μια κατεύθυνση που ήδη έχει αποδειχτεί αδιέξοδη.

Παράλληλα, η ποικίλη δραστηριότητα της ναζιστικής και εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής δηλητηριάζει ακόμα περισσότερο το πολιτικό κλίμα και την ελληνική κοινωνία ενώ, κάποιες φορές, οδηγεί σε απροκάλυπτα αντιδημοκρατικά φαινόμενα, όχι μόνο στην κοινωνική πραγματικότητα αλλά και στην ίδια την κυβερνητική πρακτική. Οι ολιγωρίες όλων και οι ευθύνες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την ανάδειξη της ακροδεξιάς ως κυβερνητικού εταίρου, έφερε και τους γνήσιους φασίστες στο πολιτικό προσκήνιο, ως δήθεν τιμητές ενός φθαρμένου πολιτικού συστήματος.



Η ψήφιση των νέων μέτρων αποσκοπεί να κατοχυρώσει τα συμφέροντα των δανειστών και των τραπεζών για να αποτελέσει σταθμό στην καταστροφική διαδικασία αποδόμησης της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομικής δραστηριότητας, συμβάλλοντας στην αύξηση της φτώχειας, στην τραγική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, στην όξυνση των ανισοτήτων και στην ανεξέλεγκτη καταστροφή του περιβάλλοντος. Και κινδυνεύει να αποτελέσει την απαρχή μιας πιο συστηματικής αμφισβήτησης της δημοκρατίας και των πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων. Επιπλέον, θα δημιουργήσει συνθήκες μόνιμης ανασφάλειας και ανεξέλεγκτης εγκληματικότητας, οι οποίες θα διαρρήξουν ανεπανόρθωτα τον κοινωνικό ιστό.

Το καταστροφικό έργο των κυβερνήσεων δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δυστυχώς, και με τη νέα τρικομματική κυβέρνηση, συνεχίζουν να δημιουργούνται συνθήκες μη αναστρέψιμες για τη χώρα αλλά και τη ζωή των πολιτών.

Καλούμε τους βουλευτές να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να μην υπερψηφίσουν τα νέα μέτρα.

Τα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα έχουν υποχρέωση μαζί με τους πολίτες, να περιφρουρήσουν τη δημοκρατική λειτουργία και διακυβέρνηση της χώρας καθώς και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Καλούμε τους πολίτες να αντισταθούν και να αναζητήσουμε συλλογικά εναλλακτικές λύσεις. Να ενισχύσουμε τα κοινωνικά δίκτυα προστασίας που ήδη υπάρχουν και να δημιουργήσουμε νέα, όπου χρειάζεται. Να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη, τον εθελοντισμό, την εναλλακτική οικονομία και τις καλλιέργειες, την προστασία των στρωμάτων που υποφέρουν περισσότερο. Να σταθούμε στο πλάι των στρωμάτων που συνεχώς περιθωροποιούνται, των αδύναμων, των αποκλεισμένων, των μεταναστών. Να βοηθήσουμε, ο καθένας με τον τρόπο του, ώστε μέσα από την κοινή προσπάθεια να καταπολεμηθεί η απελπισία και να γεννηθεί μια νέα ελπίδα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε μια τέτοια προσπάθεια.

Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2012

Το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου