Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ «ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ


Το πρώην αεροδρόμιο είναι ο τελευταίος μεγάλος ελεύθερος χώρος-απόθεμα για δημιουργία του αναγκαίου πράσινου στην Αθήνα. Δεν εξηγείται γιατί κατοικίες, γραφεία, καταστήματα και ξενοδοχεία της επένδυσης θα έχουν καλύτερη τύχη από εκείνα που μένουν αδιάθετα στην υπόλοιπη Αττική. H «αξιοποίηση» του Ελληνικού είναι η πρώτη εφαρμογή εκποίησης δημόσιου χώρου χωρίς όρους και πρέπει να εμποδιστεί, για να μην γίνει κανόνας.


Οι Οικολόγοι Πράσινοι με μέλη και φίλους τους συμμετείχαν στις σημερινές μαζικές κινητοποιήσεις και δεντροφυτεύσεις που διοργανώθηκαν από κινήσεις πολιτών στο Ελληνικό, ως αντίδραση στην "αξιοποίηση" του πρώην Αεροδρομίου και της έκτασης του Αγίου Κοσμά που προετοιμάζεται με βάση το σχέδιο νόμου που έδωσε πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα το ΥΠΕΚΑ.


Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι, για πρώτη φορά, με την εκποίηση δημόσιου χώρου χωρίς όρους, και με την καταστρατήγηση όλων των νόμιμων κανόνων και διαδικασιών σχεδιασμού. Κι αυτό γιατί προτείνεται η πολεοδόμηση του χώρου του πρώην Αεροδρομίου και της παράκτιας ζώνης, με σκανδαλώδεις όρους δόμησης, με όλες σχεδόν τις Χρήσεις Γης να επιτρέπονται, και με το να αναιρείται η προστασία αιγιαλού και παραλίας από τη δόμηση και την εκμετάλλευση.


Να σημειωθεί ότι η συνέχιση της δόμησης στην Αττική είναι αντίθετη και με τις αρχές του Ρυθμιστικού Σχεδίου, διότι υποβαθμίζει το περιβάλλον και το κυκλοφοριακό της. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο χώρος του Ελληνικού είναι ο τελευταίος μεγάλος ελεύθερος χώρος-απόθεμα για δημιουργία του αναγκαίου πράσινου στην Αττική. Αν κτισθεί χωρίς να υπάρχει ανάγκη, θα χαθεί για πάντα η ελπίδα δημιουργίας ενός πραγματικού Μητροπολιτικού Πάρκου. Επιπλέον, καμία μελέτη σκοπιμότητας δεν εξηγεί το γιατί οι κατοικίες, τα γραφεία, τα καταστήματα και τα ξενοδοχεία αυτής της επένδυσης θα έχουν καλύτερη τύχη από εκείνα της υπόλοιπης Αττικής που μένουν αδιάθετα, απούλητα και ξενοίκιαστα, και καμία κυκλοφοριακή μελέτη δεν τεκμηριώνει το πώς το ήδη επιβαρυμένο οδικό δίκτυο της περιοχής θα εξυπηρετήσει τους νέους φόρτους.


Η Ιωάννα Κοντούλη, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας των Οικολόγων Πράσινων, με αφορμή τις σημερινές κινητοποιήσεις στο πρώην αεροδρόμιο, δήλωσε για την «ανάπτυξη του Ελληνικού»: "Ο τελευταίος μεγάλος ελεύθερος χώρος που απέμεινε στην Αττική δεν είναι δημόσιο φιλέτο προς αξιοποίηση. Είναι οι τελευταίες ανάσες τις Αττικής που πρέπει να διασφαλιστούν για εμάς και τις επόμενες γενεές. Η εκποίηση ενός τέτοιου χώρου σήμερα εγκαινιάζει μια επικίνδυνη καταστροφική πολιτική σαν να μην έχουμε καταλάβει τίποτε από τα σφάλματα του παρελθόντος που μας οδήγησαν στη σημερινή πολύπλευρη κρίση. Η μόνη αξιοποίηση με έσοδα και θέσεις εργασίας που θα παράγουν κοινωνικό , περιβαλλοντικό και οικονομικό κέρδος είναι ο χώρος του Ελληνικού να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο, ένα αξιοθέατο και πόλος έλξης για όλους μας. Ιδιαίτερα σήμερα που η αγοραστική μας δύναμη μειώνεται, η υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών και των ελεύθερων δημόσιων χώρων είναι προϋπόθεση για να μην φτωχύνουμε και άλλο."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου