Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

ΝΑ ΞΑΝΑΒΡΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


Οι Οικολόγοι Πράσινοι συζήτησαν με πολιτικά κόμματα, πανεπιστημιακούς και εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών για τη διεύρυνση της δημοκρατίας και τις αλλαγές στους πολιτικούς θεσμούς, ανοίγοντας το σχετικό διάλογο

«Να ξαναβρούμε το νόημα της δημοκρατίας, να υπερασπιστούμε τις αξίες της». Αυτό ήταν το θέμα του στρογγυλού τραπεζιού με το οποίο οι Οικολόγοι Πράσινοι άνοιξαν, την Τετάρτη 21/3 από την Αίγλη του Ζαππείου, ένα ευρύτερο διάλογο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να βρεθούν σημεία σύγκλισης γύρω από την υπεράσπιση της δημοκρατίας με τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές και να ασκηθεί πίεση ώστε στην προεκλογική περίοδο να ανοίξουν όλοι τα χαρτιά τους εν όψει πιθανής συνταγματικής αναθεώρησης από το 2013.


Στην εκδήλωση συμμετείχαν από την πλευρά των Οικολόγων Πράσινων οι επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας Ιωάννα Κοντούλη και Γιάννης Παρασκευόπουλος οι οποίοι και παρουσίασαν τις πράσινες προτάσεις για αλλαγές στους πολιτικούς θεσμούς. Πήραν επίσης μέρος και κατέθεσαν τις απόψεις τους οι καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου Αντώνης Μανιτάκης και Γιώργος Κατρούγκαλος, ο καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αντώνης Λιάκος ως εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας «Για την Υπεράσπιση της Κοινωνίας και της Δημοκρατίας», οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ Τάσος Κουράκης και Νίκος Τσούκαλης, αντίστοιχα, και ο εκπρόσωπος του νεοϊδρυθέντος Κόμματος Πειρατών Ελλάδας, Θανάσης Σουλιώτης. Όλοι οι ομιλητές, τόσο οι πανεπιστημιακοί, όσο και οι εκπρόσωποι των κομμάτων, χαιρέτησαν θερμά την πρωτοβουλία των Οικολόγων Πράσινων να ανοίξει διάλογος γύρω από τα ζητήματα ενίσχυσης της δημοκρατίας και μεταρρύθμισης των θεσμών.


Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Τάσος Κρομμύδας, συν-εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων και συντονιστής του στρογγυλού τραπεζιού, τόνισε ότι «στο φόντο της χρεοκοπίας της χώρας, δεν είναι λίγοι όσοι μιλάνε για χρεοκοπία και της πελατειακής μας δημοκρατίας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε πως η χρεοκοπία αυτή δεν αφορά μόνο τα κόμματα, αλλά και την ίδια τη μορφή διακυβέρνησης της χώρας. Ολοκληρωμένη διέξοδος από την κρίση περνά επομένως μέσα και από αλλαγές στους πολιτικούς θεσμούς, που θα κάνουν την κοινωνία φορέα εξουσίας. Στο πλαίσιο αυτό καταθέτουμε στο δημόσιο διάλογο τις προτάσεις μας»


Η Ιωάννα Κοντούλη, παίρνοντας πρώτη το λόγο ανέφερε: «Η δημοκρατία, για να είναι πραγματική και ουσιαστική, δε διασφαλίζεται μόνο με τις εκλογές. Είναι μία ευρύτερη κοινωνική και πολιτική προσπάθεια που απαιτεί άμεση συμμετοχή και εμπλοκή των πολιτών, γι αυτό και μία από τις προτεραιότητες όλων πρέπει να είναι η διεκδίκηση θεσμικών αλλαγών για την υιοθέτηση διαδικασιών διαφάνειας και ελέγχου αλλά και εργαλείων λήψης αποφάσεων συμμετοχικού τύπου με ενίσχυση της άμεσης δημοκρατίας και της τοπικής διάστασης. Η κρίση και η αντιμετώπισή της στην χώρα μας και σε επίπεδο Ε.Ε., δεν μπορεί να συντελεσθεί, αν δεν αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα το έλλειμμα σε πολιτικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Σε πολιτικό επίπεδο είδαμε την κατάρρευση του μέχρι τώρα πολιτικού συστήματος. Χρειαζόμαστε ένα άλλο, δίχως τις παθογένειες της διαφθοράς, της αδιαφάνειας, της διαπλοκής, των προνομίων, της ατιμωρησίας, του δίχως όρια πελατειακού κράτους. Το αίτημα για Πραγματική Δημοκρατία που τέθηκε από τους πολίτες στις πλατείες, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της μάχης για μια άλλη βιώσιμη πορεία της χώρας. Σήμερα είναι από τις προτεραιότητες όλων μας, στους Οικολόγους Πράσινους, η διεκδίκηση θεσμικών αλλαγών για υιοθέτηση διαδικασιών διαφάνειας και εργαλείων λήψης αποφάσεων συμμετοχικού τύπου, με ενίσχυση της τοπικής διάστασης για ενδυνάμωση της δημοκρατίας της βάσης».


Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, συνεχίζοντας, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Στη δική μας πρόταση για τη δημοκρατία σημασία δεν έχει μόνο η ψήφος, αλλά ο διάλογος, η συμμετοχή, η από κοινού αναζήτηση του δημόσιου συμφέροντος: Πρέπει να ξαναγίνουμε κοινωνία. Συμβολή στην κρίση είχε και το έλλειμμα δημοκρατίας, στην ουσία μία πελατειακή σχέση που ανταλλασσόταν με λευκή επιταγή στην εκάστοτε εξουσία. Σήμερα επιβάλλεται να υπερασπιστούμε τις αξίες και το νόημα της δημοκρατίας, που κινδυνεύουν τόσο από την αναζήτηση λύσεων τεχνοκρατικής διαχείρισης όσο και από το λαϊκισμό που αναπόφευκτα υπονοεί και την αναζήτηση μιας εξουσίας ισχυρής και προστατευτικής. Η πρόταση των Οικολόγων Πράσινων κινείται σε τρία επίπεδα:
- Πρώτον, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών με τοπική δημοκρατία, αποκέντρωση, αμεσοδημοκρατικούς θεσμούς όπως ακυρωτικά ή ανακλητικά δημοψηφίσματα και εργαλείο διαβούλευσης με επίκεντρο το περιβάλλον. Θέλουμε καθεμιά από τις 13 περιφέρειες να διαμορφώσει με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή πολιτών και φορέων το δικό της ιδιαίτερο σχέδιο διεξόδου από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση.
- Δεύτερον, δημοκρατικές και διαφανείς αντιπροσωπευτικές λειτουργίες με απλή αναλογική, δικλείδες κατά των άσκοπων πρόωρων εκλογών, ασυμβίβαστο βουλευτή και υπουργού, μειώσεις κατά 50% σε μισθούς βουλευτών και χρηματοδότηση κομμάτων. Θέλουμε να διαχωρίσουμε το πραγματικό κόστος της δημοκρατίας από το κόστος του πολιτικού συστήματος.
- Τρίτον, ισχυρή περιβαλλοντική διακυβέρνηση, αλλά και όρια στην αυθαιρεσία της εξουσίας με ενίσχυση του κράτους δικαίου και των ανεξάρτητων αρχών.
Το αίτημά μας για περισσότερη δημοκρατία, θέλουμε να συνδεθεί με το στόχο για βιώσιμη ευημερία και για ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο βασισμένο περισσότερο στα συλλογικά αγαθά και στην ποιότητα ζωής ως δικαίωμα για όλους».


Ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου Αντώνης Μανιτάκης ξεκίησε την τοποθέτησή του, καλώντας «να τελειώσουμε με τη θεσμολατρεία της Μεταπολίτευσης, με βάση την οποία πιστεύαμε ότι αλλάζοντας τους νόμους θα αλλάζαμε απαραιτήτως τους ανθρώπους και τις πρακτικές. «Οι αλλαγές», συνέχισε, «δεν γίνονται μέσα από τα Συντάγματα -τα οποία απλώς τις επικυρώνουν- αλλά μέσα από ρήξεις των πολιτικών δυνάμεων. Το σημερινό πρόβλημα είναι η κρίση αξιοπιστίας των πολιτικών δυνάμεων, η οποία θίγει τον θεμελιώδη θεσμό της αντιπροσωπευτικής σχέσης της δημοκρατίας. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο χρειάζεται μία κουλτούρα διαλόγου για να βγει η Ελλάδα από την ιδέα του δικομματισμού και να βρούμε από κοινού την πολιτική αλήθεια».

Σε ότι αφορά τον θεσμό του δημοψηφίσματος ο κ. Μανιτάκης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το πως λειτούργησε μέχρι σήμερα στη χώρα μας ως όπλο της εξουσίας, επισημαίνοντας ότι αυτό που κυρίως θα έπρεπε να αναζητηθεί είναι η θέσπιση της δυνατότητας «νομοθετικής πρωτοβουλίας» εκ μέρους των πολιτών. Για κάτι τέτοιο θα απαιτηθεί, βέβαια, συνταγματική αναθεώρηση για την οποία χρειάζεται προσοχή, μια και θα πρέπει να αναρωτηθεί καλά κανείς ποιός και με ποιές δυνάμεις θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο». 

Ο κ. Μανιτάκης ζήτησε, επίσης, μείωση του αριθμού των βουλευτών για να περιοριστεί η ψηφοθηρία και η πελατοκρατία, καθώς και πλήρη κατάργηση του άρθρου 86 περί ασυλίας υπουργών. Το υπουργείο Περιβάλλοντος να μην είναι μόνο βιτρίνα. Κατέληξε λέγοντας ότι το μέλλον μας είναι κοινό με το μέλλον των λαών της Ευρώπης και πως η άνοιξη στη χώρα μας θα έρθει μόνο μέσα από τη συνεννόηση, τη συνεργασία, το διάλογο, τη συμμαχία.

Ο πολιτισμός του διαλόγου αποτελεί την ουσία σήμερα, τόνισε και ο συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος, εξηγώντας ότι η κρίση ως μεγεθυντικός φακός ανέδειξε την κρίση εμπιστοσύνης προς το αντιπροσωπευτικό σύστημα. Συμπλήρωσε όμως ότι το φαινόμενο αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, η οποία είναι απλώς ο πιο αδύναμος κρίκος και όχι ο Μεγάλος Ασθενής. Το Σύνταγμα δεν θα μας βγάλει απ την κρίση, αλλά συμβολίζει τη συμπύκνωση των συναινέσεων, σημείωσε, για να συνεχίσει: «Σήμερα χρειαζόμαστε μία μεγάλη τομή, για συμβολικούς λόγους, που θα κλείσει το παλιό πολιτικό σύστημα δύο αιώνων κακοδαιμονίας. Κάτι τέτοιο θα ήταν μία Συντακτική Συνέλευση για την 4η Ελληνική Δημοκρατία, με θεσμικά αντίβαρα ενίσχυσης των θεσμών λογοδοσίας και άμεσης δημοκρατίας, του ρόλου των ανεξάρτητων αρχών και ακόμη και την ίδρυση συνταγματικού δικαστηρίου. Ζητούμενο είναι ένα υπερπλειοψηφικό ρεύμα με προοδευτικό περιεχόμενο που θα πάρει μια τέτοια πρωτοβουλία». Τάχθηκε κατά της ενίσχυσης των ανεξάρτητων Αρχών και κατά του περιορισμού της θεματολογίας των δημοψηφισμάτων. Μιλώντας για την Ευρώπη, τόνισε την έντονη κρίση δημοκρατίας σ' όλη την ΕΕ, επισημαίνοντας ότι το δίλημμα δεν είναι ναι ή όχι στο ευρώ και στην Ευρώπη, αλλά το ποιά Ευρώπη θέλουμε.

Ο καθηγητής ιστορίας Αντώνης Λιάκος αναφέρθηκε στην ευρύτερη παγκόσμια κρίση και στον σκληρό ανταγωνισμό που κάνει την Ευρώπη να κατεδαφίζει σταδιακά το κοινωνικό της κράτος και να κατεβάζει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της, αρχίζοντας από τις πιο αδύναμες χώρες, όπως η Ελλάδα. Το χάσμα πλούτου και φτώχειας διευρύνεται, συνέχισε, καταστρέφοντας τη δημοκρατία. Εκτίμησε δε ότι η οικονομική "καρδιά" του κόσμου μετακινείται στην Ανατολή και κατά συνέπεια το βιοτικό επίπεδο των δυτικών κοινωνιών θα πέσει και άλλο. Ο ίδιος επισήμανε ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως δεν υπάρχει εύκολη έξοδος από την κρίση, αλλά πρέπει να δούμε πως θα διαχειριστούμε την προοπτική αυτή μέσα από δίκαιες μεταρρυθμίσεις που θα υπερασπιστούν κάποιες αρχές της κοινωνίας και της δημοκρατίας. Δεν υπάρχει διεθνές φάρμακο με ισχύ για κάθε χώρα. Είπε, επίσης, ότι πρέπει να αλλάξουμε καταναλωτικές συνήθειες και τρόπο ζωής. Καταλήγοντας κάλεσε πολιτικούς χώρους όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι να σηκώσουν ψηλά τα θέματα που αφορούν τη βιωσιμότητα του πλανήτη και να μην μπουν στη λογική των συμβατικών κομμάτων.

Οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων της Αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ εξέφρασαν την ευχή και την πεποίθηση ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι θα κερδίσουν στις προσεχείς εκλογές τη θέση τους στην Βουλή, εμπλουτίζοντας το πολιτικό σύστημα και τον προοδευτικό χώρο με τις ιδέες τους. 

Σε συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους προσβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε ο βουλευτής του κ. Τάσος Κουράκης, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται να διαμορφωθεί ένα μέτωπο απέναντι στην κρίση, η οποία, μεταξύ άλλων, οδηγεί και σε διολίσθηση της δημοκρατίας. Ο ίδιος τάχτηκε κατά της λογικής της «λευκής επιταγής» που χαρακτήριζε τα κόμματα του δικομματισμού, επισημαίνοντας τη σημασία της αποκατάστασης της δημοκρατικής νομιμότητας σε πολιτικό επίπεδο, καθώς και των συλλογικών συμβάσεων, η κατάργηση των οποίων ισοδυναμεί με ακύρωση του συνδικαλισμού και τελικά κατάλυση της δημοκρατίας. Ο κ. Κουράκης ανέφερε τα βασικά σημεία του προγράμματος του κόμματός του για τα θέματα αυτά, εξήγησε ότι πολλές από τις σημερινές πολιτικές αποτελούν και οι ίδιες βία, ενώ έκλεισε τονίζοντας ότι είναι επικίνδυνος ο εξισωτισμός για τις ευθύνες του πολιτικού κόσμου και την κρίση των κομμάτων.

Ο βουλευτής της κ. Νίκος Τσούκαλης μίλησε για ταύτιση της ΔΗΜΑΡ στο μεγαλύτερο μέρος των προτάσεων σε θέματα πολιτικής οικολογίας και ευρύτερης πολιτικής, εκτός των περιβαλλοντικών, με τους Οικολόγους Πράσινους και τόνισε τη σημασία νέων συμμαχιών στη Βουλή για τη δημιουργία νέας πολιτικής πλειοψηφίας με κοινές βάσεις, αξίες και προτάσεις. Ο ίδιος μίλησε για ισοζύγιο ευθυνών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, επισήμανε όμως ότι η Αριστερά αθωώνει ευθύνες του εγχώριου πολιτικού συστήματος όταν επιρρίπτει τα φώτα των ευθυνών μόνο στην ΕΕ. Όσοι πήραν τις αποφάσεις που μας οδήγησαν ως εδώ, δε μπορούν να είναι μέρος της λύσης, είπε.
Αναφέρθηκε στο κύμα λαϊκισμού που έχει κατακλύσει την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας και παραθέτοντας τις βασικές προτάσεις του κόμματός του για την αντιμετώπιση της κρίσης, ζήτησε αυτή να μην καταλήξει να γίνει δομική κρίση του πολιτικού συστήματος.

Ο Θανάσης Σουλιώτης, εκ μέρους του Κόμματος των Ελλήνων Πειρατών, εκτίμησε ότι το παλιό πολιτικό σύστημα της χώρας κατέρρευσε. Μέσα σ' αυτή την εξέλιξη έρχεται να δημιουργηθεί και το δικό του κόμμα, το οποίο δεν τοποθετείται στον παραδοσιακό άξονα δεξιά-αριστερά. Όπως εξήγησε το κόμμα των Ελλήνων Πειρατών, αν και έχει στο κέντρο του ενδιαφέροντός του τα ζητήματα του διαδικτύου και των ψηφιακών δικαιωμάτων των πολιτών, δίνει μεγάλη σημασία σε θέματα όπως η διαφάνεια σε όλους τους θεσμούς, ο σεβασμός της ιδιωτικότητας του πολίτη και η διεύρυνση της δημοκρατίας με τη διενέργεια δημοψηφισμάτων. Ζήτησε τέλος να υπάρξει σεβασμός στις μειοψηφίες και να καταρρεύσει η νοοτροπία του «εδώ είναι Ελλάδα».

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης.

ecogreenstv on livestream.com. Broadcast Live Free

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου