Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Πάρε και εσύ μέρος στην Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης… Οφείλεις


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ-ΝΙΚΑΙΑΣ-ΡΕΝΤΗ

Σε μερική παράταση οδηγήθηκε η συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης σε αρκετούς δήμους της χώρας. Η ολοκλήρωση της συγκρότηση προβλέπονταν, κατά τον νόμο, έως και δύο μήνες από την εγκατάσταση των Δημοτικών αρχών, πρακτικά έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Η παράταση στάθηκε αναγκαία λόγω τα κατάθεσης εξαιρετικά περιορισμένου αριθμού αιτήσεων συμμετοχής στο πλαίσιο των προθεσμιών του νόμου.

Θα λέγαμε ότι η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης συνιστά μία από τις λιγότερο ψευδεπίγραφες προσεγγίσεις στην «συμμετοχική διακυβέρνηση» της «Καλλικράτειας Αρχιτεκτονικής» εάν φυσικά λειτουργήσει ή/και «αφεθεί» να λειτουργήσει. Συγκροτείται έως και από 50 μέλη, εκπροσώπους όλων των φορέων της τοπικής κοινωνίας - επαγγελματικών, επιστημονικών, εργαζομένων κάθε κατηγορίας, γονέων, αθλητικών και πολιτιστικών, εθελοντικού χαρακτήρα, κινήσεων πολιτών, νέων κ.λ.π. - καθώς και από τυχαίους δημότες, κατόπιν κλήρωσης, δίχως καμία απολύτως διάκριση «ιστορίας», κύρους ή και «προσόντων». Τουλάχιστον κατά τον νόμο.

Η διάρκεια της θητείας της ανέρχεται στα δυόμιση χρόνια, συνέρχεται τουλάχιστον μία φορά ανά 3μηνο χρόνια και το έργο της, εισηγητικού και συμβουλευτικού-γνωμοδοτικού χαρακτήρα προς τις αυτοδιοικητικές αρχές, τουλάχιστον σημαντικό: από την γνωμοδότηση γύρω από τα «αναπτυξιακά» προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του δήμου έως τις εισηγήσεις αναφορικά με το επιχειρησιακό και το τεχνικό του πρόγραμμα και από εισηγήσεις, γνωμοδοτήσεις και προτάσεις επί θεμάτων γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος, τοπικών προβλημάτων και των αναπτυξιακών προοπτικών του δήμου έως παρατηρήσεις επί των σημαντικών κανονιστικών αποφάσεων της δημοτικής αρχής και την, παράλληλη, συνεχή ηλεκτρονική διαβούλευση με το σύνολο της τοπικής κοινωνίας για την επακόλουθη κατάθεση όσων προκύψουν στο πλαίσιο της τακτικής της συνεδρίας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Κορυδαλλού-Νίκαιας-Ρέντη καλούν κάθε δημότη και κάθε φορέα να καταθέσει άμεσα και ελεύθερα την αίτηση συμμετοχής στις αντίστοιχες Επιτροπές Διαβούλευσης του Δήμου του. Το οφείλει. Για μια δημοκρατία «περιεκτικότερη» από αυτή. Έστω και κατά το ελάχιστο. 

Για τον Δήμο Κορυδαλλού οι αιτήσεις συμμετοχής, για τους εκπροσώπους φορέων και τους πολίτες αντίστοιχα, είναι διαθέσιμες στους συνδέσμους:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου